sobota, 22 października 2011

Tarta z dynią - pumpkin pie

Typowo amerykańskie ciasto zjadane w ogromnych ilościach na Halloween. Pumpkin pie, czy inaczej ciasto dyni to tak naprawdę tarta z nadzieniem dyniowo-śmietankowym o lekkiej, korzennej nucie. Ciasto jest dość delikatne w smaku, bo i sama dynia nie jest zbyt wyrazista, ale dodatek korzennych przypraw nadaje całości fajnego, lekko piekącego smaku. Pumpkin pie podawane jest z kleksem bitej śmietany.

Przepis na pumpkin pie

  • Czas: ok. 1,5 godziny
  • Ilość porcji: duża tarta 27 cm

Składniki

kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 g wody
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru (opcja)
nadzienie:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1-1,5 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • bita śmietana do podania

Przygotowanie

Krok 1.
Przygotowanie zaczynam od ciasta kruchego. Masło siekam z mąką, solą i cukrem aż masło będzie w małych kawałkach. Potem dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Chowam do lodówki na 10 minut.
Krok 2.
Wałkuję na blacie posypanym mąką, ostrożnie nawijam na wałek i przenoszę do formy. Wyklejam formę do tarty, na wierzch kładę papier i fasolę. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 15 minut z fasolkami, potem je zdejmuję i piekę jeszcze 5 minut.
Krok 3.
Wszystkie składniki nadzienia mieszam w misce.
Krok 4.
Wylewam na tartę i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 1 godzinę. Podaję z kleksem bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz