Typowo amerykańskie ciasto zjadane w ogromnych ilościach na Halloween.
Pumpkin pie, czy inaczej
ciasto dyni to tak naprawdę tarta z nadzieniem dyniowo-śmietankowym o lekkiej, korzennej nucie. Ciasto jest dość delikatne w smaku, bo i sama dynia nie jest zbyt wyrazista, ale dodatek korzennych przypraw nadaje całości fajnego, lekko piekącego smaku.
Pumpkin pie podawane jest z kleksem bitej śmietany.
Przepis na pumpkin pie
- Czas: ok. 1,5 godziny
- Ilość porcji: duża tarta 27 cm
Składniki
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50-60 g wody
- odrobina soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru (opcja)
nadzienie:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki kremówki
- 1-1,5 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1.
Przygotowanie zaczynam od ciasta kruchego. Masło siekam z mąką, solą i cukrem aż masło będzie w małych kawałkach. Potem dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Chowam do lodówki na 10 minut.
Krok 2.
Wałkuję na blacie posypanym mąką, ostrożnie nawijam na wałek i przenoszę do formy. Wyklejam formę do tarty, na wierzch kładę papier i fasolę. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 15 minut z fasolkami, potem je zdejmuję i piekę jeszcze 5 minut.
Krok 3.
Wszystkie składniki nadzienia mieszam w misce.
Krok 4.
Wylewam na tartę i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 1 godzinę. Podaję z kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz